Destinacija

Sarajevo

Obuhvata grad Sarajevo i širi Kanton Sarajevo (koji se nalazi u Federaciji BiH, jedan od entiteta BiH), kao i općine koje su dio susjednih dijelova grada i istočnog Sarajeva (koji se nalazi u Republici) Srpske, drugog entiteta u BiH).

Mnogi arheološki nalazi svjedoče o činjenici da je područje koje je Sarajevo zauzelo još u doba neolita. Postoje i dokazi da su Iliri bili ovdje, a srednjovjekovni grad Hodidjed se nalazio u onome što je sada dio “Destinacije Sarajevo”. Ipak, ime Sarajevo potječe od turskih riječi, saray = palata i ovasi = polja, a to svakako ukazuje na činjenicu da su je osnovali Osmanlije, kada je turski guverner Isa Bej Ishaković osnovao Sarajevo u 15. stoljeću kao sjedište osmanske vlasti za ovaj region.

Oni koji se šetaju Sarajevom primjetit će četiri različite vrste arhitekture, koje odražavaju različite povijesne periode grada.

Temelji Sarajeva položeni su tokom prvih 150 godina turske vladavine i za to vrijeme su izgrađeni mnogi arhitektonski dragulji, kao što su Gazi Husrev-begova džamija, careva džamija, Stara pravoslavna crkva i Baščaršija, koja je nekada bila velika marketplace. Početkom 17. stoljeća Sarajevo je preraslo u živahnu zajednicu obrtnika koji su služili kao glavni trgovački centar, a kasnije je postao jedan od najvažnijih gradova u europskom dijelu Otomanskog carstva.

Još jedan period koji je doživio procvat arhitekture podudarao se s austrougarskom okupacijom krajem 19. stoljeća i trajao je sve do početka Prvog svjetskog rata 1914. godine. Modernizacija Sarajeva uključivala je postavljanje sustava javnog prijevoza, prve telefonske linije itd. Osnovane su i mnoge kulturne i obrazovne institucije, kao što su Narodni muzej i Narodno pozorište. Također je bitna građevina Vijećnica, sinagoga Aškenazi i katedrala Isusova srca. Razvoj Sarajeva zaustavljen je 28. juna 1914. godine, kada je Gavrilo Princip ubio Franca Ferdinanda, austrougarskog nasljednika prijestolja, i njegove supruge Sofije. Ovo je pokrenulo niz nesretnih događaja koji su na kraju doveli do izbijanja Prvog svjetskog rata.

Na kraju Prvog svjetskog rata Sarajevo je postalo dio novoformirane Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i ostalo je dio te države, koja je kasnije preimenovana u Kraljevinu Jugoslaviju, sve do početka Drugog svjetskog rata. Rat, kada je postao dio nove Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Sarajevo je doživjelo ogromnu štetu tokom Drugog svjetskog rata, tako da nije jednostavno prošlo kroz veliku rekonstrukciju u poslijeratnim godinama, ali je također doživjelo ogroman rast. Do 1984. godine, kada je bila domaćin 14. Zimskih olimpijskih igara, Sarajevo je postalo moderan grad sa populacija od preko 500.000.

Žičara

Trebević

Na planini Trebević, koja je oduvijek bila omiljeno izletište Sarajlija – zaljubljenika u prirodu, preporučujemo posjetu platou Brus, koji se nalazi na 1129 metara visine i samo je petnaestak minuta vožnje udaljen od centra Sarajeva. Bilo da ste ljubitelj aktivnog odmora u prirodi, ili se više volite opustiti uz pucketanje vatre u kaminu, ovo će vam mjesto svojim saržajima pružiti nezaboravan ugođaj.Svoj ugođaj upotpunite vožnjom na rolerkosteru u Sunnylandu sa predivnim pogledom na Sarajevo ili šetnjom niz olimpijsku bob stazu.Najbrži način dolaska je vožnja uspinjačom koja polazi sa Bistrika . 33 kabine, kapacitet je 1.200 ljudi, a vozi  brzinom od pet metara u sekundi, što znači da  vožnja traje oko sedam minuta.

Vrelo

Bosne

Šetnjom ili vožnjom u fijakeru kroz  aleju  platana i  kestena, dugu  tri i  po  kilometra  stiže  se  do  najveće  ilidžanske  atrakcije – Vrela  Bosne  u  podnožju  planine  Igman. Aleju sačinjava 726 stabala platana posađenih u dva reda 1892. godine i desetine stabala divljeg kestena i ona predstavlja najljepši drvored u Bosni i Hercegovini.

Vrelo Bosne je izvanredan park ispresjecan mnogobrojnim potočićima koji  stvaraju  jezerca  i  ostrva, što predstavlja geološki, hidrološki i botaničko – hortikulturni fenomen. Najljepše je, ipak, samo izvorište rijeke Bosne, koja izvire iz nekoliko jakih kraških izvora na nadmorskoj visini 492 metra. Voda je izuzetnog kvaliteta pa je uz samo izvorište napravljena pumpna stanica gradskog vodovoda. Ovdje je priroda još uvijek jača i ljepša od svega pa je Vrelo Bosne jedan od najdragocjenijih prirodnih i turističkih bisera Bosne i Hercegovine.

Vodopad

Skakavac

Samo 12 kilometara sjeverno od Sarajeva nalazi se spektakularni vodopad Skakavac, visok 96 metara. Do Skakavca se može doći oko dva sata dugom šetnjom od prigradskog naselja Nahorevo, do kojeg vozi javni prevoz i gdje se nalaze dva restorana sa vrlo dobrom ponudom hrane i pića. A, ukoliko se odlučite za vožnju do samog vodopada, onda vam preporučujemo da putujete vozilom prilagođenim za vožnju brdskim terenima.

Kanjon

Rakitnica

Kanjon rijeke Rakitnice je jedan od najdubljih kanjona u Evropi. To je prirodno stvoren prostor čarolije, zaista poseban prostor koji vrijedi ispitati. Duž cijelog kanjona se nalaze endemski primjerci flore i faune. Rijeka Rakitnica je jedna od najvećih pritoka rijeke Neretve. Ona je stvorila 26 km dugačak, nepristupačan i nevjerovatno lijep kanjon koji se proteže između planina Bjelašnice i Visočice, jugoistočno od Sarajeva.

Pročitajte više o Sarajevu ovdje.